De ulike stilartene

*Commercial Contemporary – litt øvet (nivå 2-3) – Ungdom (fra 12 år)
I Commercial Contemporary blandes uttrykk fra ulike dansesjangere. Det harde fra hip hop, det fløyelsmyke fra samtidsdans og det lekne og frie fra improvisasjon blandes sammen og skaper et unikt uttrykk. Musikken som brukes i disse klassene er house og elektronika. Det er en teknisk klasse med fokus på musikalitet og kvaliteten/dynamikken i bevegelsene. Det er en fordel å ha danset hip hop, jazz eller moderne/samtidsdans tidligere, men klassen er åpen for alle typer danseelever.


*Kreativ dans – åpent nivå – 9-12 år (5.-7. trinn)
I denne klassen får elevene rom til å utvikle sine egne bevegelser og sin egen dans. I stedet for å lære trinn, lærer elevene om tekniske prinsipper, og hvordan de kan skape og forme sin egen dans med enkle koreografiske metoder. Gjennom kreative oppgaver som elevene løser alene og i samarbeid, skaper vi et forestillingsmateriale som blir vist frem for foreldre på slutten av kurset. Barna vil være medskapende utøvere. Klassen har et åpent nivå, og ingen forkunnskaper om dans kreves for påmelding. I denne klassen jobber vi med utgangspunkt i at alle kropper har ulike livshistorier og unike bevegelsesmønstre. Målet med klassen er at elevene skal bli bedre kjent med sine egne “naturlige” bevegelser og sin unike dans, og jobbe med denne selvstendig og i grupper.


*Kreativ dans – åpent nivå – Ungdom (fra 13 år)
I denne klassen får elevene rom til å utvikle sine egne bevegelser og sin egen dans. I stedet for å lære trinn, lærer elevene om tekniske prinsipper, og hvordan de kan skape og forme sin egen dans med enkle koreografiske metoder. Gjennom kreative oppgaver som elevene løser alene og i samarbeid, skaper vi et forestillingsmateriale som blir vist frem for foreldre/venner/andre på slutten av kurset. Elevene vil være medskapende utøvere. Klassen har et åpent nivå, og ingen forkunnskaper om dans kreves for påmelding. I denne klassen jobber vi med utgangspunkt i at alle kropper har ulike livshistorier og unike bevegelsesmønstre. Målet med klassen er at elevene skal bli bedre kjent med sine egne “naturlige” bevegelser og sin unike dans, og jobbe med denne selvstendig og i grupper.


*Contemporary
Contemporary er en danseform som har vokst til å bli en av de mest dominerende dansestiler for skolerte dansere over hele verden og er spesielt populær i USA og Europa. Den har sitt egentlige utspring i både klassisk ballett, moderne dans og jazz, men den har også fått elementer fra mange andre stilarter innen dans. Når det gjelder fokus på teknikk, kombinerer contemporary dance det sterke og kontrollerte fotarbeidet i klassisk ballett med den moderne dansens fokus på overkropp. Teknikken er contract-release, gulvarbeid, fall, oppreisning og improvisasjon.

*Jazzdans
Jazzdans er en dansestil som har sin aller første bakgrunn i afro-amerikansk musikk i USA på slutten av 1800-tallet. Det er på mange måter lettere å si hva jazzdans ikke er enn det motsatte. Jazzdansen i dag bygger mer på den klassiske ballettens teknikk, samtidig som man trekker inn andre stiler som moderne, hiphop, afro m.m. Et godt eksempel på hva jazz er, er tv programmet «So You Think You Can Dance», der jazzdans er høyt profilert men veldig variert. Man ser ofte jazzdans i revyer, musikaler, TV-show og i musikkvideoer. Det er utviklet mangfoldige jazzteknikker, men felles for de fleste stilene er temposkift, isolasjoner, koordinasjoner og et fokus på dynamikk og uttrykk.Til jazzdans kan man bruke all slags musikk, fra kjente musikalslagere til hiphop til klassisk musikk. Hvis du vil lære deg en teknisk, stilig og energisk danseform med innslag av mange andre dansestiler, er kanskje dette noe for deg!  

*Klassisk Ballett
Klassisk har lange tradisjoner og ble utviklet på 1600 tallet. Det kan aldri bli understreket nok hvor viktig denne teknikken er for all annen kunstnerisk og scenisk dans. Å trene klassisk ballett gir en veldig god grunnleggende teknikk og kroppsbeherskelse.På høyere nivåer starter timen med øvelser i barren, slik blir det lettere å utføre øvelsene korrekt. Øvelsene fortsetter deretter ute på gulvet. Det danses hovedsakelig til klassisk musikk. Vanligvis begynner jenter som danser klassisk ballett med tåspiss i rundt 13 års alderen.

*Hip Hop
Hip Hop refererer til dansestiler som blir danset til hip hop musikk, eller som har utviklet seg som en del av hip hop kulturen. Dette inkluderer et bredt spekter av stilarter, blant annet breakdance, locking, popping og wacking, som ble utviklet på 1970-tallet av afrikanskamerikanerne og latinamerikanerne. Hva som skiller hiphopdans fra andre danseformer er at danserne freestyler (improviserer) ofte og at hiphopdanserne engasjerer seg i «dansebattles». Uformelle freestyle-sessions og battles er som oftest gjort i en cipher, «en sirkulær danseplass som danner seg naturlig når dansingen begynner».  Disse tre elementene – freestyling, battles og ciphers er nøkkelkomponenter i hiphopdansen.