Infoside

Praktisk informasjon

Krav til Antrekk under trening:
Noen klasser har spesielle krav til tøy. Da får du i såfall beskjed av lærer første gang. Ellers gjelder følgende generelle regler:

Klassisk ballett Ballettdrakt/Tettsittende tøy, ballettsko eller sokker
Jazz Bevegelig treningstøy (som til gymtime), dansesko eller sokker
HipHop/Girly-Style Rene innesko/jazzsko/dansesko
Afro Fusion Barfot
Moderne Barbent eller sokker

Husk at UTESKO skal ALDRI inn i dansestudioet!!

Beskrivelser:
Alle våre klasser trener og utvikler kroppsbeherskelse, styrke, kondisjon, konsentrasjon, taktfølelse og bevegelighet. Og alt skjer i et hyggelig miljø, med dyktige lærere og stor mulighet for å møte nye venner. På denne siden står litt om hva som skiller våre forskjellige klasser og vaskelighetsgrader/nivåer.

Fra 10 år og oppover deles klassene inn i nivåer fra 1 og helt opp til 5 for jazzdans sitt vedkommende. For å avansere til neste nivå må elevene ha tilegnet seg kunnskapen som forventes av dem, samt at de må få bekreftelse fra pedagogen sin.

Nivå 1 For nybegynnere. Alle kan delta, og man bør ha minst 1 år på dette nivået for å kunne flyttes opp.
Nivå 2 Her skal man ha tilegnet seg enkel, grunnleggende teknikk, og få bekreftelse fra pedagogen sin.
Nivå 3 På dette nivået skal man ha opparbeidet en viss forståelse for hva dans innebærer, utover den grunnleggende teknikken. Pedagog må bekrefte.
Nivå 4 God grunnleggende teknikk, god arbeidsmoral og god forståelse for å kunne uttrykke seg kunstnerisk. For å være med her bør du danse flere ganger i uken, og du må bevise at du fortjener plassen.
Nivå 5 Her skal eleven ha meget gode dansetekniske ferdigheter, kunne arbeide selvstendig og ha høy konsentrasjonsevne. Her forventes det at eleven kan uttrykke seg godt kunstnerisk på en scene. Kun våre aller beste elever får plass på dette nivået.

Står det ikke nivå, er ingen verken for flinke eller for dårlige:-)

Står det en + etter nivået, er klassen til en viss grad tilrettelagt også for de som er flinkere.

Klassebeskrivelser:

* Moderne
Det finnes mange ulike teknikker og stiler innenfor moderne. Cunningham, releaseteknikk og Graham er et fåtall av dem. Moderne er en friere stil enn f.eks jazz og klassisk ballett. Rammene og reglene er ikke like satt. Men klassen bygges opp på samme måte som i jazz, med en oppvarmingsdel, dans over gulvet og en koreografidel.

Stilen avhenger av pedagogen.
Moderne karakteriseres som en eksperimentell stil hvor man leker med f. eks bevegelsene og tellingene innenfor en gitt ramme. Før var jazz og moderne to helt forskjellige dansesjangre. Men i dag er jazz og moderne veldig likt hverandre og man finner som regel mye av jazzen i moderne, og omvendt.
Du må ha danset jazz og/eller klassisk ballett for og kunne melde deg på denne timen.

* Club-dance:
Startet som «social partydances», på nattklubber på midten av 80-tallet, for det meste i Chigago og New York. Det er blitt en del av street-sjangeren, fordi clubdanser er uformelle, og blir ofte brukt i battles eller andre sosiale sammenkomster. Derfor er det naturlig at den er inspirert fra flere hold, både hip hop, afrikansk, jazz, samba, salsa osv. Grunnstegene er derfor hentet fra de forskjellige stilene. «Clubdance» er også kjent som House, Footwork, Hustle, Jacking, Vogue, Waacking, m.fl. Utrolig morsomme timer, som er god trening både for kondisjon og koordinasjon.

* Girlie Style/Popdance:
Denne stilen er kommersiell, og veldig feminin derav navnet. Man kan ikke helt kalle det en egen sjanger, men det har rett og slett bare blitt det navnet man har gitt koreografiene, og utrykkene som bl.a. Britney Spears, Beyonce, Pussycat Dolls, Lady Gaga, osv, bruker i sine musikkvideoer. Man kan også kalle det Popdance/MTV-dance, nettopp pga. det kommersielle utrykket. Fokuset på disse klassene vil være raske koreografier, med mye attitude, og rett og slett «girlpower»! Denne stilen er også en streetdans.

* Afro Fusion:
Afro Fusion er en god blanding av rytmiske bevegleser fra
afrikanske og karibiske dansestiler, streetdance, jazz m.m.
Masse hoftevrikk, bootyshaking og attitude!
Musikken som brukes kalles:
Soukous, Reggea, Soca og Dancehall i tillegg til hiphop/rnb
låter som er inspirert av dette.

* Streetdance:
Variert dansetime med mye koreografi.
Streetdance/HipHop er en danseform som er satt sammen av mange stilarter:
Newstyle, breakdance, krumping, house, popping, locking, ragga mm..
Undervisning skjer til Rap, R’n’B, Funk, Big Beats.
Det vil også bli undervist i lyrical hip hop. En litt annen form for HipHop hvor det er mykere bevegelser
og koreografier som ”flyter” mer og ofte basert på teksten
og følelsene i musikken. Det undervises oftest til Soul, R’nB og Pop.

*Jazzdans
Jazz er en stor sekk hvor man putter mange ulike stiler inn i. Opprinnelig ble jazzdansen danset til jazzmusikk. Dette var i begynnelsen av 1900 tallet. Siden har dansen og musikken skilt lag. I dag danses jazz til en rekke ulike musikkstiler som for eksempel pop, rock eller ballader. Jazzdans har en større bevegelsesfrihet enn klassisk ballett og er mye røffere enn klassisk ballett, men man bruker elementer fra klassisk og moderne dans i teknikktreningen. Stilen innenfor jazzdansen påvirkes ofte også av pedagogen.

*Klassisk Ballett
Klassisk har lange tradisjoner og ble utviklet på 1600 tallet. Det kan aldri bli understreket nok hvor viktig denne teknikken er for all annen kunstnerisk og scenisk dans. Å trene klassisk ballett gir en veldig god grunnleggende teknikk og kroppsbeherskelse.
På høyere nivåer starter timen med øvelser i barren, slik blir det lettere å utføre øvelsene korrekt. Øvelsene fortsetter deretter ute på gulvet. Det danses hovedsakelig til klassisk musikk. De flinkeste elevene trener også på tåspissko.

*Barnedans
Her fokuseres det på danseglede hvor vi bruker elementer fra klassisk ballett. Barna skal lære seg å forholde seg til musikk og sin egen kropp, gjennom lek og læring.

*Streetjazz
Streetjazz har mange likheter med jazzen og teknikken innenfor jazzdans blir også brukt i streetjazz, men har tatt til seg elementer fra gatedansen. Dette kan være en litt ”tyngre” og røffere stil enn jazz og musikken som brukes er ofte r´n´b og hip hop.

*Hip Hop
Det finnes også her mange ulike stiler innenfor sjangeren. Som blant annet breakdance, popping, locking og old school. Stilene blandes ofte sammen i løpet av en klasse og avhenger av pedagogen som underviser.

Nettside av Fjellvann